Milloin karhut heräävät talviunilta? - Lyö vetoa!

30.1.2019 - 14:02:35


Vaikka juuri nyt ulos katsoessa ei siltä tuntuisi, kevät tiettävästi vielä jonain päivänä Suomessakin koittaa. Varmoja kevään merkkejä ovat aikanaan uutiset talviuniltaan heräävistä karhuista.

Vedonlyöntiyhtiö Betssonilla on nyt mahdollista luoda pientä lisämielenkiintoa lämpimämpien säiden odotteluun, sillä pelifirma tarjoaa mahdollisuutta lyödä vetoa siitä, milloin ensimmäinen karhu herää Ähtärin tai Korkeasaaren eläintarhassa. Tai milloin pesästään kömpii Kuusamon suurpetokeskuksen jo liki legendaarisiin julkkismittoihin kasvanut, Sulo Karjalaisen kaitsema Juuso-karhu?

- Kerroinanalyytikot joutuivat tällä kertaa aika kinkkisen paikan eteen, naurahtaa Betssonin Head of Marketing Jussi Nurmi.

Vanhoista uutisista löytyy tietoa edellisten keväiden karhuherätyksistä, mutta vuodet eivät ole veljiä keskenään. Niinpä kysyimmekin vinkkejä asiaan Ähtäristä ja Kuusamosta. Sulo Karjalainen kertoo keskuksen kahdeksan karhun painelleen Kuusamossa unille marraskuun alussa – ja hyvin syöneinä, mikä enteillee pitkiä tirsoja.

Ähtäri Zoon viestintäpäällikkö Lea Lahtinen kertoo eläinpuiston karhujen nukahtaneen marraskuun lopussa. Karhujen kolmen hengen nuoriso-osasto tosin kukkui hereillä hieman vanhuksia pidempään - kuten monesti ihmisteineilläkin on tapana. Luultavasti nuoret siis myös yrittävät torkkua pesässä pitempään kuin vanhemmat karhut, jotka sitten vastaavasti kuittailevat nuorten valvomisen herättelemällä nämä.

Sulo Karjalainen puolestaan arvelee, että Juuso voisi tulla nuolaisemaan Karjalaisen kasvoja kevään kunniaksi ensimmäisen kerran vapun korvilla.

Etelämpää Ähtäristä veikkaillaan, että todennäköinen ajankohta ensimmäisen karhun heräämiselle olisi maaliskuun puolivälin tienoilla. Karhujen hoitaja käy katsastamassa pesät kerran viikossa ja tarjoaa tarvittaessa lunta nallejen suiden kostukkeeksi.

Korkeasaaressa nähtäneen talvipesästä kömpijöitä vielä Ähtäriäkin aikaisemmin. Mutta milloin? Sitä voi veikata täällä:

http://record.betsson.com/_gO8MijmD0R5iD4BKgV_wlGNd7ZgqdRLk/1/

Kertoimet:

Milloin Ähtärin 1. karhu herää talviunilta?
Viikoilla 6 tai 7: Kerroin 9.75
Viikolla 8: Kerroin 9.00
Viikolla 9: Kerroin 4.00
Viikolla 10: Kerroin 3.50
Viikolla 11: Kerroin 4.00
Viikolla 12 tai myöhemmin: 4.00

Milloin Korkeasaaren 1. karhu herää talviunilta?
Viikolla 6: Kerroin 8.00
Viikolla 7: Kerroin 6.00
Viikolla 8: Kerroin 4.50
Viikolla 9: Kerroin 3.00
Viikolla 10 tai myöhemmin: Kerroin 2.50

Milloin Juuso-Karhu herää talviunilta?
Viikoilla 6-13: Kerroin 14.00
Viikolla 14: Kerroin 12.00
Viikolla 15: Kerroin 9.00
Viikolla 16: Kerroin 6.00
Viikolla 17: Kerroin 4.00
Viikolla 18: Kerroin 3.00
Viikolla 19 tai myöhemmin: Kerroin 4.00


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport